Vánoční recepty
Houbový kuba (pro 6 osob)
- Čerstvé (250 g) nebo sušené (30g) houby
- Trhané krupky (300 g)
- Vepřové sádlo (20 g)
- Cibule (1 ks)
- Sůl, kmín, česnek, majoránka
Celkem 0 kJ
Postup:
Krupky propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na sádle. Přidáme okapané krupky, krátce je opražíme, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a do měkka vaříme. Čerstvé houby nakrájíme a na 20 gramech sádla je 15 až 20 minut dusíme s kmínem. Sušené houby den předem namočíme, pak vodu slijeme, houby vymačkáme a upravujeme stejným způsobem jako čerstvé houby. Do uvařených krupek vmícháme podušené houby, rozetřený česnek, majoránku a sůl. Promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku a zapékáme asi 25 minut v horké troubě.
Jahelník
- Jáhly (250 g)
- Mléko (1 l)
- Cukr (120 g)
- Vanilkový cukr (1 ks)
- Vejce (2 ks)
- Máslo (30 g)
- Namošené sušené švestky (250 g)
- Citrónová kůra, sůl
Celkem 0 kJ
Postup:
Sušené švestky namočíme na hodinu do horké vody. Jáhly alespoň třikrát propláchneme vroucí vodou a vsypeme je do studeného mléka, které osolíme špetkou soli. Na mírném plameni vaříme do vytvoření kaše. Do hotové kaše vmícháme cukr, máslo, citrónovou kůru, žloutky a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nakonec vmícháme okapané sušené švestky. Směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.
Tip:
Pokud vám zbyly z pečení vánočního cukroví bílky, ušlehejte je s trochou cukru na tuhý sníh. Jahelník nechte zrůžovět a pak na něj naneste sníh z bílků. Jahelník dále pomalu zapékejte při mírnější teplotě.
Perníčky
- Hladká mouka (400 g)
- Moučkový cukr (140 g)
- Hera (50 g)
- Vejce (2 ks)
- Med (3 lžíce)
- Jedlá soda (½ kávové lžičky)
- Koření - mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice, badyán (1 lžička)
- Kakao (1 lžička)
Poleva:
- Bílek (1 ks)
- Moučkový cukr (150 g)
- Citrónová šťáva (1 lžíce)
Celkem 0 kJ
Postup:
Koření utlučeme v hmoždíři najemno. Všechny suroviny dobře zpracujeme na těsto, které necháme do druhého dne „odpočinout“ v lednici. Z těsta vyválíme 2 – 3 mm vysokou placku a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě. Ještě teplé perníčky potíráme rozšlehaným vejcem. Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou.
Upozornění:
Pokud chcete mít perníčky i na stromečku, nezapomeňte do nich před pečením vytvořit dírku.
Lehký bramborový salát
- Větší brambory (6 ks)
- Celer (1 malý nebo půl velkého)
- Mrkev (2 ks)
- Petržel (1 ks)
- Cibule (1 ks)
- Vejce (1 ks)
- Steril. hrášek (1 malá konzerva)
- Sterilované sladkokyselé okurky
- Bílý jogurt (150 g)
- Hořčice, sůl, pepř, ocet
Celkem 0 kJ
Postup:
Brambory uvaříme den předem v osolené vodě. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené a lehce okyselené vodě. Cibuli nakrájíme a spaříme horkou vodou. Brambory, zeleninu, uvařené vejce a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, cibuli a promícháme. Přidáme bílý jogurt, malou lžičku hořčice, pepř a podle chuti dosolíme.
Tip na štědrovečerní rybu
Namísto kapra si zkuste tento rok připravit filety z mořské ryby Pangasius. Je nejen bez kostí, ale není ani tolik cítit rybinou a chutná zejména dětem. Upravit ji můžete tradičně smažením, zdravější variantou je však pečení na malém množství oleje v troubě.
Celkem 0 kJ
Zdroje: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/recepty-a-uprava-potravin/recepty/vanocni-recepty/