Obědy
Klokan po jadransku
- Brambory (150 g) 495kJ
- Klokaní maso (150 g) 579kJ
- Směs na lečo (200 g) 200kJ
- 1 stroužek česneku
- Olej (10g) 370kJ
- Mouka (10 g) 70kJ
Celkem 1714 kJ
Klokaní maso opečeme na oleji, posypeme česnekem pokrájeným na plátky, osolíme a přidáme rozmraženou zeleninu. Podusíme do měkka a šťávu necháme vysmahnout. Podáváme s bramborem.
Kapr na bylinkách s bramborem a zeleninovým salátem
- Brambory (150 g) 495kJ
- Kapr (140 g) 742kJ
- Lžička nasekané pažitky, lžička sušené bazalky, lžička nasekané petrželky, šťáva z citrónu, sůl, pepř
- Zelenina (200 až 250 g) 170kJ
Celkem 1407 kJ
Postup:
Kapra osolíme, opepříme a na pánvi opečeme. Vložíme do pekáče, posypeme polovinou bylinek a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Kapra podle chuti pokapeme citrónovou šťávou a osypeme zbytkem bylinek. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.
Ryba ve sladkokyselé omáčce s rýží
- Rýže natural (35 g) 542kJ
- Rybí filé (200 g) 600kJ
- Olej (5 g) 185kJ
- Víno bílé (100 ml) 220kJ
- Paprika zelená (100 g) 70kJ
- Paprika červená (100 g) 120kJ
- Cibule (50 g) 100kJ
- Maizena (5 g) 75kJ
- Med včelí (10 g) 136kJ
- Ocet (10 g)
- Worchester (10 g) 32kJ
- Sójová omáčka (10 g) 58kJ
Celkem 2138 kJ
Postup:
Do hlubší misky dáme víno, worchester, sójovou omáčku, ocet, med, maizenu a dobře promícháme. Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou rybu. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na kolečka a lehce podusíme. Zeleninu přidáme k rybímu masu a zalijeme připravenou směsí. Podusíme, podle chuti dosolíme a podáváme s rýží.
Hovězí maso s rýží a rajčatovým salátem
- Rýže neloupaná (35 g) 500kJ
- Hovězí kýta (90 g) 684kJ
- Rajčata (200) 200kJ
- Cibulka raná s natí (20 g) 28kJ
- Cukr (5 g) 80kJ
- Mouka (5 g) 70kJ
Celkem 1502 kJ
Postup:
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na teflonové pánvi. Podlijeme vodou a necháme pod pokličkou dusit. Měkké maso zaprášíme moukou, zakapeme sójovou omáčkou a necháme projít varem. Podáváme s dušenou rýží a rajčatovým salátem.
Klokan po jadransku
- Brambory (150 g) 495kJ
- Klokaní maso (150 g) 579kJ
- Směs na lečo (200 g) 200kJ
- 1 stroužek česneku
- Olej (10g) 370kJ
- Mouka (10 g) 70kJ
Celkem 1714 kJ
Postup:
Klokaní maso opečeme na oleji, posypeme česnekem pokrájeným na plátky, osolíme a přidáme rozmraženou zeleninu. Podusíme do měkka a šťávu necháme vysmahnout. Podáváme s bramborem.
Špenátové palačinky
- Špenát (200 g) 280kJ
- Mléko polotučné (100 ml) 190kJ
- Mouka (50 g) 705kJ
- 1 vejce 340kJ
- Olej (10 g) 370kJ
- Maizena (10 g) 150kJ
- 1 stroužek česneku, sůl, pepř, zeleninová vegeta
Celkem 2035 kJ
Postup:
Z mléka, vejce, mouky a špetky soli uděláme palačinkové těsto. Špenát dáme rozmrazit, zahustíme Maizenou a dochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a zeleninovou vegetou. Palačinky smažíme na oleji a plníme špenátem.
Mexická omeleta (pro 4 osoby)
- 6 vajec 2040kJ
- 1 kuřecí prso 645kJ
- Kuřecí nebo zeleninový vývar 560kJ
- 1 velké rajče 150kJ
- 2 chilli papričky
- Máslo 600kJ
- Sůl
- Pepř
Celkem 3995 kJ
Postup:
Kuřecí maso povaříme ve vývaru, necháme zchladnout a pokrájíme na kousky. Rajče spaříme horkou vodou, oloupeme a zbavíme semínek. Chilli papričky rozkrojíme, zbavíme semen a žeber a spolu s rajčetem je rozmixujeme na hladké pyré. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a pyré na mírném ohni 5 minut povaříme. Poté vmícháme na kostky nakrájené maso a opepříme. Vejce rozšleháme se solí a pepřem, rozehřejeme lžíci másla, vaječnou směs vlijeme na pánev a koncem vidličky 3–4 vteřiny rychle mícháme. Na vejce rozetřeme masovou směs, pánev nakloníme a omeletu otočíme. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.
Plněná kuřecí kapsa
- Brambory (150 g) 495kJ
- Kuřecí prsa (150 g) 645kJ
- Brokolice (100 g) 140kJ
- Žampiony (50 g) 35kJ
- Slanina (10 g) 325kJ
- Steakové koření
Celkem 1640 kJ
Postup:
Maso osolíme, okořeníme a vytvoříme v něm kapsu. Brokolici rozebereme na růžičky a udusíme v páře. Žampiony nakrájíme na kousky a v troše vody podusíme. Brokolici nasekáme a spolu se žampiony jí naplníme kapsu. Kapsu sepneme párátky, obalíme plátkem slaniny a na oleji orestujeme z obou stran. Necháme dodusit pod poličkou a podáváme s vařeným bramborem.
Špagety s mletým masem
- Špagety 50 g 760kJ
- Hovězí maso 40 g 304kJ
- Vepřové maso 50 g 600kJ
- Olej 15 g 555kJ
- Cibule 20 g 40kJ
- Rajčata 200 g 200kJ
- Česnek 1 stroužek
- Pálivá paprička
- Hrstka oregana a bazalky
- Sůl, mletý kmín, pepř
Celkem 2459 kJ
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na oleji podusíme cibulku, orestujeme česnek a přidáme mleté maso. Dochutíme solí, pepřem a opečeme. Pak přidáme na kousky nakrájená rajčata, feferonku a podusíme. Podáváme ozdobené nasekanými bylinkami.
Drůbeží játra s rýží a zeleninovým salátem
- Játra drůbeží (130 g) 637kJ
- Rýže natural (50 g) 705kJ
- Olej (15 g) 555kJ
- Omáčka sójová (10 ml) 58kJ
- Mouka (10 g) 140kJ
- Zelenina (200 g) 170kJ
Celkem 2265 kJ
Postup:
Játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí. Zahustíme moukou a dochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
Vepřový plátek na houbách s bramborem a rajčatovým salátem
- Vepřové maso (90 g) 684kJ
- Brambory (220 g) 728kJ
- Žampiony (100 g) 179kJ
- Rajčata (200 g) 200kJ
- Cibulka jarní s natí (20 g) 28kJ
- Olej (15 g) 555kJ
- Mouka (10 g) 140kJ
Celkem 2514 kJ
Postup:
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Houby očistíme, nakrájíme a přidáme k masu. Hotové maso zahustíme moukou a ještě necháme prohřát. Rajčata a cibulku nakrájíme a zakapeme trochou olivového oleje, octa a podle chuti dosladíme umělým sladidlem. Podáváme s bramborem.
Zdroje: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/recepty-a-uprava-potravin/recepty/obedy/