Jarní recepty
Pučálka
- Máslo nebo rostlinný olej (1 lžíce)
- Neloupaný hrách (200 g)
- Sůl a pepř nebo med a skořice
Celkem 0 kJ
Postup:
Přebraný, propláchnutý a okapaný hrách rozprostřeme na větší plochou nádobu a zalijeme vlažnou vodou. Uložíme na teplé místo a necháme klíčit. Druhý den vyměníme vodu a slijeme přebytečnou tekutinu tak, aby byl hrách namočen jen zčásti. Po třech dnech se zpravidla objeví klíčky. Hrách důkladně propláchneme, necháme okapat, vložíme na pánev a zvolna jej opražíme na tuku. Pravidelně promícháváme. Hrách můžeme upražit také v troubě, ušetříme spotřebu tuku. Opražený hrách osolíme a opepříme, v případě sladké varianty zakapeme medem a posypeme skořicí.
Pražmo
Na stejném principu spočívá i příprava pražma – jako výchozí surovina se však nepoužívá hrách, ale naklíčená obilná zrna.
Celkem 405 kJ
Pohanková kaše sladká
- Pohanka (400 g)
- Mléko (1 litr)
- Máslo (80 g)
- Moučkový cukr
- Hrubě nasekané ořechy (4 lžíce)
- Hrozinky (1 hrst)
- Sůl
Celkem 0 kJ
Postup:
Pohanku vsypeme do síta a několikrát propláchneme vroucí vodou. V mléce osoleném špetkou soli rozvaříme pohanku na kaši. Kaši rozdělíme na talíře, osladíme, posypeme sekanými ořechy, předem opranými a okapanými hrozinkami a pokapeme rozpuštěným máslem.
Velikonoční nádivka
- Uzené krůtí maso (300 g)
- Vejce (3 ks)
- Bílky (4 ks)
- Polotučné mléko (200 ml)
- Rohlíky (6 ks)
- Brokolice (200 g)
- Červená paprika (100 g)
- Tuk (20 g)
- Petrželka, sekané kopřivy (100 g)
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
Celkem 0 kJ
Postup:
Rohlíky nakrájíme a přelijeme mlékem. Brokolici rozebereme na růžičky a papriku nakrájíme na kostičky. Přebytečné mléko z rohlíků vymačkáme, přidáme na kousky nakrájené maso, připravenou zeleninu, petrželku, kopřivy, sůl, trochu pepře, muškátového oříšku, rozšlehaná vejce a zlehka vmícháme sníh z bílků. Směs urovnáme do vymaštěné nádoby. Pečeme v předehřáté troubě tak dlouho, než povrch nádivky zrůžoví. Podáváme se zeleninovým salátem.
Jarní zeleninový salát
- Mladé pampeliškové listy (250 g)
- Ředkvičky (1 svazek)
- Mladá cibulka s natí (2 ks)
- Vejce (4 ks)
- Olivový olej (1 lžíce)
- Bílý polotučný jogurt (200 ml)
- Hořčice (1 kávová lžička)
- Pažitka, čerstvě mletý pepř, sůl
Celkem 0 kJ
Postup:
Pampeliškové listy opereme a natrháme na kusy. Ředkvičky a cibulky omyjeme a nakrájíme na kolečka. V salátové míse promícháme pampeliškové listy se zeleninou a lžící oleje. Vejce uvaříme natvrdo. Z jogurtu, hořčice, nasekané pažitky, soli a pepře připravíme zálivku. Salát rozložíme na talíře, ozdobíme na čtvrtky pokrájeným vejcem a pokapeme jogurtovým dresinkem.
Staročeská couračka
- Kyselé podmásli (1,5 litru)
- Hladká mouka (40 g)
- Kysané zelí (300 g)
- Brambory (8 menších kusů)
- Sůl
Celkem 0 kJ
Postup:
V trošce podmáslí rozkvedláme mouku a zavaříme ji do zbývajícího mléka. Přidáme pokrájené zelí, brambory a ochutíme solí. Vaříme doměkka.
Zdroje: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/recepty-a-uprava-potravin/recepty/jarni-recepty/