Exotické ovoce
Kumquat na Cointreau
- Cukr (250 g)
- Cointreau (1 sklenka)
- Vanilková zmrzlina
- Kumquatu (500 g)
- Kousek vanilky
Celkem 0 kJ
Postup:
Naštípněte kumquaty a dejte je do hrnce. Přidejte Cointreau, cukr a kousek vanilky. Zalijte vodou tak, abyste zakryli ovoce, a vařte na mírném ohni třicet minut. Poté nechte vychladit nejméně jeden den, aby kumquaty dostaly chuť. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou dle chuti.
Salát Arcoiris
- Listový salát (1 zelený a 1 fialový)
- Mastrouhaná mrkev (1 ks)
- Cherry rajčátka (několik ks)
- Nastrouhaný nízkotučný sýr ementálového typu
- Šunka nakrájená na proužky
- Papája na ozdobení (1 ks)
- liči (8 - 10 ks)
- Kumquat (12 ks)
- Olivový olej, jablečný ocet a sůl
Celkem 0 kJ
Postup:
Oloupejte liči a vyndejte střed. Na malé kousky nakrájejte kumquaty – není nutné, abyste odstraňovali slupku. K liči přidejte nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku a salát natrhaný na kousky. Zalijte olivovým olejem a octem se solí. Přidejte nastrouhanou mrkev a cherry rajčátka. Vše promíchejte a ozdobte papájou.
Ovocný salát s granátovým jablkem
- Žluté melouny (2 ks)
- Mango (1 ks)
- Broskve (2 ks)
- Vetší kiwi (3 ks)
- Větší sladký pomeranč (1 ks)
- Citron (šťáva z 1 ks)
- Cukr (1 lžíce)
- Granátová jablka (3 ks)
- Špetka skořice
Celkem 0 kJ
Postup:
Melouny rozkrojte, vydlabejte semínka, odkrojte slupku, dužinu nakrájejte a vložte do mísy. Mango oloupejte, dužinu okrájejte, překrájejte na kousky. Broskve oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Oloupané kiwi rovněž nakrájejte. Pomeranč oloupejte a každý měsíček překrojte napůl. Granátové jablko rozkrojíte a vydlabejte zrníčka. Ovoce v míse poprašte cukrem a skořicí, zalijete šťávou z citronu a promíchejte. Podávejte chlazené.
Kuřátko Papája
- Kuřecí prsa nakrájená na kostičky (4 ks)
- Papája (1 ks)
- Cibule (1 střední)
- Olivový olej (3 lžíce)
- Kokosové mléko (250 ml)
- Cukr (1 lžička)
- Podélně rozkrojená tobolka vanilky (1 ks)
- Sůl a pepř podle chuti
Celkem 0 kJ
Postup:
V hrnci smíchejte kokosové mléko, cukr, vanilku a vše nechte přijít téměř k varu. Odstavte a nechte vyluhovat. Papáju rozkrojte napůl, lžící vydlabejte semínka a oloupejte slupku. Čistou dužinu nakrájejte na plátky. Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte kousky kuřete a smažte je do růžova. Přidejte cibuli a smažte, až zesklovatí. Přidejte plátky papáji a vše duste dalších 5 minut. Mezitím vyjměte vanilku z kokosového mléka a tupou hranou nože seškrábněte zrníčka ke kuřeti. Kuřecí směs rozložte na servírovací mísu, ochucené kokosové mléko vlijte na pánev a na prudkém ohni nechte zredukovat na omáčku. Tou pak přelijte kuře s papájou. Podávejte nejlépe s rýží.
Exotický salát
- Karambola (2 ks)
- kiwi (1 ks)
- Papája (2 ks)
- Banány (2 ks)
- Limetky (šťáva z 1-2 ks)
- Pomeranč (šťáva z 1 ks)
- Cukr dle chuti
Celkem 0 kJ
Postup:
Oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka. Kiwi oloupejte a nakrájejte na kolečka, karamboly na hvězdičky. Vše pokapejte cukrem oslazenou šťávou z limetek a z pomeranče. Papáji rozpulte, vyndejte semínka, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ty přidejte k ostatnímu ovoci, vše zamíchejte a nandejte do pohárových misek. Před podáváním nechte ovocný salát vychladit alespoň hodinu v lednici.
Tamarilo sýrový salát
- Tamarila (200 g)
- Sýr Gouda nebo Leerdamer (200 g)
- Cibule (1 ks)
- Pažitka (1 svazek)
Zálivka:
- Hořčice (1 lžička)
- Balsamico ocet (1 lžička)
- Malinový ocet (1 lžička)
- Olivový olej (4 lžíce)
- Cukr, sůl, pepř
Celkem 0 kJ
Postup:
Tamarilo spařte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Nakrájejte sýr, cibuli, pažitku a přidejte k tamarilu. Všechny ostatní přísady promíchejte, přelijte přes salát a zamíchejte. Salát nechte stát asi 30 minut v chladu a servírujte jej s bagetou.
Sapodila krém
- Sapodila (2 malé plody)
- Vanilkový cukr (1 balení)
- Nízkotučný tvaroh (250 g)
- Želatina
Celkem 0 kJ
Postup:
Namočte želatinu na 10 minut do studené vody. Sapodilu oloupejte, vypeckujte a rozmačkejte na kaši. Želatinu rovněž rozmačkejte a vložte do hrnce s vanilkovým cukrem, ohřejte a míchejte dohladka. Přidejte rozmačkanou kaši ze sapodily. Lehce našlehejte tvaroh a přimíchejte ostatní suroviny. Krém libovolně ozdobte, například drobným ovocem.
Rajčata plněná avokádem
- Hlávkový salát (1ú2)
- Citrónová šťáva (4 lžíce)
- Olej (2 lžíce)
- Sůl, bílý pepř, špetka cukru
- Rajčata (4 ks)
- Velké zralé avokádo (1 ks)
- Petželka (1 svazek)
- Bílý jogurt (2 lžíce)
Celkem 0 kJ
Postup:
Operte salát a natrhejte jej na kousky. Dvě lžíce citrónové šťávy smíchejte se solí, pepřem, cukrem a zašlehejte olej. Rajčata omyjte a seřízněte vršky. Lžičkou vydlabejte. Avokádo oloupejte, přepulte a vyjměte pecku. Nakrájejte na větší kousky a pokapejte citrónem. Avokádo a oprané lístky petrželky rozmixujte na pyré. Vmíchejte jogurt, osolte a opepřete. Směsí naplňte zdobicí sáček s trubičkou a nastříkejte do vydlabaných rajčat. Salát promíchejte s marinádou. Rozdělte salát na talířky a navrch položte plněná rajčata.
Arabský salát z rajčat a mochyně
- Rajčata (6 ks)
- Mochyně (6 – 8 plodů)
- Cibule (1 ks)
- Bílý jogurt nebo kysaná smetana (1 kelímek)
- Čerstvě sekaná máta nebo koriandr(1 lžička)
- Sůl, pepř, česnek (1 stroužek)
Celkem 0 kJ
Postup:
Rajčata nakrájejte na kostičky, mochyni na plátky, cibuli jemně nasekejte. Smíchejte, lehce osolte, opepřete a promíchejte s jogurtem ochuceným mátou (nebo koriandrem či petrželkou) a utřeným stroužkem česneku. Dejte vychladit a podávejte jako samostatné jídlo s bílým chlebem nebo jako salát.
Zdroje: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/recepty-a-uprava-potravin/recepty/exoticke-ovoce/